BİRBİRİNE BENZEYEN ÜNLÜLER

ORDUSU BULUNMAYAN ÜLKELER
1-LİHTENŞTAYN
Lihtenştayn’ın ülkeyi korumak ve sınırları gözetmek için kurduğu küçük bir askeri birlik vardır.1868’de 80 olan ordu personeli sayısı, aynı yıl tamamının terhis edilmesiyle askeri olmayan bir devlet haline gelmiştir. Çok masraflı olduğu gerekçesiyle var olan ordusunu fesheden Lihtenştayn’ın yalnızca bir polis kuvveti bulunuyor. Onun dışında ülkeyi korumak zorunda olan belli bir ülke bulunmuyor, ancak tehlike halinde İsviçre’den yardım geleceği tahmin ediliyor.
Ülkenin polis gücü sayısı sadece 50 kişiden, asker gücü ise sadece resmi törenlerde görev yapan, tarihi önemi olan yapılarda nöbet tutan tamamı gönüllülerden oluşan 125 kişiden oluşmaktadır. Lihtenştayn, Avrupa’nın suç oranı en düşük ülkesidir.
2-PALAU
Ulusal bir askeri güce sahip olmamakla birlikte Palau, siviller için gerekli korumayı sağlamak amacıyla ulusal bir polis gücüne sahip. Ayrıca ülkeye herhangi bir saldırı olduğu takdirde 1983 tarihli Serbest Birliktelik Anlaşması gereğince ABD tarafından korumaya alınmak zorundadır.
3-KİRİBATİ
Askeri güç bulundurmanın yasak olduğu bir ülkedir. Ülkede yasal olarak hiçbir askeri kuvvet mevcut değildir. Güvenlik kalemi olarak Polis Kuvvetleri yer almaktadır. Ülkede askeri kuvvet bulunmamaktadır fakat ülke savunması Yeni Zelanda ve Avustralya tarafından sağlanmaktadır.
4-MARSHALL ADALARI
Savunma ihtiyacı Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından karşılanmaktadır.
Bu ülke ABD’nin koruması altında olduğu için, ABD Marshall Adaları’nın savunma ve güvenliğinden tümüyle sorumludur. Ülke içindeki güvenliği sağlamak için Marshall Adaları Polis Teşkilatı kurulmuştur.
5-MAURİTİUS
Ordunun olmadığı bu ülkede güvenlik 1968 yılından beri polis teşkilâtı ile sağlanıyor. Gayriresmî olarak Hindistan koruması altındadır.
6-BAĞIMSIZ SAMOA DEVLETİ
Ülkenin savunma ihtiyacı Yeni Zelanda tarafından sağlanmaktadır. Samoa’nın Yeni Zelanda ile 1962 yılında imzalanmış bir dostluk anlaşması bulunmakta. Dolayısıyla Samoa’ya yabancı bir saldırı olması durumunda Yeni Zelanda tarafından gerekli askeri yardım yapılıyor. Ancak iki ülke de anlaşmayı istediği zaman geri çekme hakkına sahip.


7-KOSTARİKA
Ordu bulundurmanın yasalar gereği yasak olduğu bir ülkedir. Bir zamanlar orduya sahipti fakat 1 Aralık 1948 tarihinde, dönemin Devlet Başkanı José Figueres Ferrer, 2 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşın ardından orduyu ortadan kaldırdı. Bugün ülkedeki güvenlik Fuerza Pública gücü tarafından sağlanıyor.
1947’de imzalanan Amerikan Ülkeleri Karşılıklı Yardım Anlaşması sayesinde herhangi bir ülkenin savaş ilan etmesi durumunda, Kosta Rika’yı koruyacak 21 ülke bulunuyor. Bunlar arasında ABD, Şili ve Küba da yer alıyor.
8-VATİKAN
Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, yasalara göre bir ordu kuramıyor. Vatikan’ın, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşan küçük bir ordusu vardır.
İsviçreli Muhafızlar Papa’nın yanı sıra Vatikan Sarayı’nı korumakla da yükümlü. Ayrıca, bir jandarma kuvveti bulunuyor ancak bu kuvvet askeri olmaktan çok sivil bir güç olarak kullanılıyor. Jandarma kamu düzeni, trafik ve sınır kontrolü ve suç olaylarını araştırma görevini yürütüyor. Vatikan, Roma şehrinin içinde yer aldığı için, ülkenin güvenliği de doğal olarak İtalya’nın sorumluluğu altında bulunuyor.
9-SOLOMON ADALARI
Solomon Adaları’nın belirli bir koruyucusu yok, ancak ülke Avusturalya’ya çeşitli savunma malzemeleri için para ödemiştir. Eğer adalarda bir savaş ilan edilecek olursa, ülkeye savunma temin edecek yerlerin başında Avusturalya geliyor.
10-ANDORRA
Ülke iç güvenliğini polis güçleri ile sağlamakta. Ayrıca ülkede ateşli silah sahibi erkekler için polis gücüne katılmak zorunlu.
Andorra’nın 3 koruyucusu bulunuyor. Fransa ve İspanya ülkenin askeri koruyucuları olacaklarına dair güvence vermişlerdir. Fransa ve İspanya dışında NATO kuvvetleri de gerektiğinde ülkeyi koruyacaklar arasında yer alıyor.
11-GRENADA
1983 yılında ABD işgâli ile başlayan dönemden bu yana ülkede ordu bulunmuyor. Sadece yerel güvenlik güçleri mevcut. Ülkede güvenliğin sağlanması için Kraliyet Grenada Polis Gücü ve Bölgesel Güvenlik Sistemi bulunuyor.
Grenada’yı gerektiğinde koruyacak belli bir ülke yok. Bölgesel Güvenlik Sistemi nedeniyle ülke Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominik, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler’e güvenebilir, fakat bu ülkelerin çoğu yeterli askeri destek verebilecek durumda değil. Öyle gözüküyor ki Grenada’nın kurtarıcısı yine ancak ABD olabilir.
12-DOMİNİKA
1981 yılında ordunun darbe girişiminde bulunmasından beri ülkede bir ordu yok. Yerel güvenlik güçleri mevcut.
13-MİKRONEZYA
Ülkenin güvenliği Amerika Birleşik Devletleri koruması altındadır.Ayrıca ülkenin para birimi de ABD dolarıdır.
14-MONAKO
17. yüzyılda silah teknolojisindeki büyük gelişmelerden dolayı ordusundan feragat etmiştir. Gerekli olduğu durumlarda korunması Fransa tarafından karşılanmaktadır.
15-PANAMA
Ülkede 1994 yılında ordu terhis edildi. 1994 yılında anayasada değişiklikler yapılarak polis ve sahil güvenlik gibi alt birimlerinde yetkilerine sınırlamalar getirildi.
16-HAİTİ
Ordu 1995 yılında tamamen terhis edildi. Geri getirilmesi üzerine ülkede ayaklanmalar çıkınca ulusal polis gücü küçük bir ordu birliği bulundurmaya başladı.

17-SAN MARİNO
San Marino'nun ordusu dünyanın en küçük ordularından biridir ve o yüzdendir ki ülkenin toplamda gönüllülerden oluşan 225 kişilik bir askeri gücü bulunmaktadır Törensel vazifeler, sınırları devriye gezmek, hükümet binalarında bekçilik yapmak, büyük suçlarda suçluları polise teslim etmede polise yardım etmek ve ülkeyi savunmak bu ordunun görevidir. Ayrıca San Marino’da personel sayısı yaklaşık 700 kişi olan bir Polis Teşkilatı bulunmaktadır.
18-SAİNT KİTTS VE NEVİS
Ülke, iç güvenliği sağlamak amacı ile küçük bir kuvvet bulunduruyor.

19-TUVALU
Sadece polis teşkilâtı var. Polis, ayrıca sahil güvenliği de sağlamaktadır.
20-VANUATU
Ülke küçük düzeyde bir seyyar orduya sahiptir.
21-NAURU
Dünyanın en küçük adası olarak bilinen Nauru’nun bırakın bir askeri kuvveti yok. Ancak ülkenin istikrarını sağlamak amacıyla bir polis kuvveti bulunuyor. Ülkenin savunma ihtiyacı yapılan anlaşmalarla Avustralya tarafından sağlanıyor. Nauru ile Avusturalya arasındaki resmi olmayan bir sözleşmeye göre, Avustralya Nauru’nun temel savunmasını veya askeri ihtiyaçlarını temin etmek zorunda.
22-İZLANDA
Ülkede 1869 yılından beri bir ordu yok. Birleşik Krallık ile askeri güvenlik antlaşması olduğundan NATO’ya üye. Barış Gücü için askeri birlikler ile polis, hava, kara ve sahil güvenlik timleri bulunduruyor tamamen donanımsız sayılmaz.

KAYNAK:Revizyondergi
FOTOĞRAFLAR:Wikipedia

Yorumlar