BİRBİRİNE BENZEYEN ÜNLÜLER

ÜNLÜLERİN SERVET DEĞERİNE SATILAN EŞYALARI

1- CHARLİE CHAPLİN’İN BASTONU VE ŞAPKASI
Sessiz sinemanın yıldızı Charlie Chaplin'in ünlü bastonu ve şapkası Los Angeles'ta düzenlenen açık artırmada 100 bin dolara satıldı.
Beverly Hills'deki Julien's Auctions müzayede evinde düzenlenen 'Hollywood Efsaneleri' adlı açık artırmada Şarlo'nun 20 bin ila 30 bin dolar fiyat biçilen bastonu 42 bin dolara, melon şapkası 58 bin dolara alıcı buldu.
2- CHARLES DİCKENS’IN KÜRDANI
“Oliver Twist” ve “Büyük Umutlar” gibi eserlerin İngiliz yazarı Charles Dickens'ın fildişi ve altın kürdanı açık artırma ile 9.150 dolara alıcı buldu.
Barnes & Noble ailesi tarafından satışa sunulan Charles Dickens'ın altın ve fildişi kürdanı açık artırma ile Bonhams Müzayede Evi'nde satıldı.
Açık artırma öncesi 3 bin ila 5 bin dolar arasında bir fiyata alıcı bulması beklenen kürdanı adı açıklanmayan biri tarafından 9 bin 150 dolara satın alındı.Reaksiyon mekanızması bulunan kürdanın üzerinde yazarın baş harfleri işlenmiş.
3-MARİLYN MONROE’NUN KÜPESİ
Ünlü oyuncu Marilyn Monroe'nun "The Rose Tattoo" filminin galasında taktığı küpe, 185 bin dolara satıldı. Monroe'nun, Tennessee Williams adıyla bilinen Thomas Lanier Williams'ın oyunlarından uyarlanan 1955 yapımı filmin galasında taktığı imitasyon elmas küpeyi ABD dışında yaşayan birinin aldığı bildirildi.
4- LEE HARVEY OSWALD’IN YÜZÜĞÜ
Boston kentinde yapılan ve 300'den fazla eşyanın satıldığı açık artırmanın en ilgi çeken parçası suikastçı Lee Harvey Oswald'ın Kennedy'yi öldürmesinden bir gece önce Rus eşinin başucuna bıraktığı evlilik yüzüğü oldu. 2 bin 500 dolar taban fiyatla satışa çıkan yüzük online artırmayla sonunda 32 bin dolara satıldı.
5-MAHATMA GANDHİ'NİN GÖZLÜĞÜ
Modern Hindistan'ın kurucusu ve sivil itaatsizliğin lideri Mahatma Gandhi'nin kişisel eşyaları satışa çıkarıldı. Gandhi'nin bir damla kanı 10 bin sterline satıldı. Alıcının ismi belirtilmedi.
İngiltere'de yapılan açık artırmada Gandhi'ye ait gözlük de satışa çıkarıldı. Yine adı açıklanmayan başka bir kişi de gözlüğe 34 bin sterlin ödedi.
Gandi, 30 Ocak 1948 tarihinde evinin önünde Nathuram Qodze adlı katilin açtığı 3 el ateş sonucunda yaşamını yitirmişti.
6-PRENSES DİANA’NIN ELBİSESİ
İngiltere Veliaht Prensi Charles'ın 1997'de trafik kazasında hayatını kaybeden eşi Prenses Diana'nın elbiseleri düzenlenen açık artırma ile yeni sahiplerini buldu. İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir müzayede evinde açık artırmaya sunulan 10 elbise 900 bin sterline alıcı buldu. Geliri hayır kurumuna bağışlanan açık artırmada Diana'nın 1985'te Beyaz Saray balosunda giydiği ve John Travolta ile dans ettiği ünlü elbise de satıldı. İsmi açıklanmayan bir İngiliz bu elbiseye 240 bin sterlin ödedi.
7-PRENS CHARLES’IN TOST EKMEĞİ
Ekmek kızartma makinesi tasarımlarıyla bilinen, küçük ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren Arzum, ‘dünyanın en ünlü kızarmış ekmeğini’ açık artırmadan aldı.
Arzum, 230 sterlin ödeyerek İngiltere Prensesi Diana ve Prens Charles’ın düğün kahvaltısında yer alan tost ekmeğinin sahibi oldu. Tüm dünya 31 yıl önce yani 29 Temmuz 1981 tarihinde Prens Charles-Diana çiftinin düğününe odaklanmıştı.
Özel günün görüntüleri milyonlarca kişi tarafından izlenirken, Buckingham Sarayı’nın eski çalışanlarından Rosmerie Smith düğün gününü Prens Charles’ın yemek tepsisinden aldığı bir ekmek parçasıyla ölümsüzleştirmişti.
Ekmeği 31 yıl muhafaza eden Smith, “Prens Charles’ın yemek tepsisinde yenmemiş bir dilim ekmek gördüm. Zaten o güne ait bir hatıram olsun istiyordum” demişti.
8-ELVİS PRESLEY’NİN İNCİL’İ
BBC'nin haberine göre Manchester'daki Omega Müzayede Evi'nde yapılan açık artırmada adının açıklanmasını istemeyen bir ABD vatandaşı İncil için 94 bin dolar ödedi.
Şarkıcıya 1957 yılında Graceland'taki evinde kutladığı ilk Noel'de amcası Vester ve yengesi Clettes tarafından hediye edilen İncil'in, yaklaşık 35 bin dolara alıcı bulması bekleniyordu.
1600 sayfalık kitapta Presley'in el yazısıyla düştüğü notlar yer alıyor.
Presley, deri kapak üzerine altın kabartmalı İncil'e şöyle bir not düşmüş: ''Bir kişiyi zayıflıkları ile yargılamak, okyanusun gücünü tek bir dalgayla ölçmeye benzer.''
9-AUDREY HEPBURN’ÜN PULLARI
Audrey Hepburn'ün oğlunun isteğiyle imha edilen pullardan geriye kalan 10'u, 430 bin euroya satıldı.
Audrey Hepburn'ü sigara içerken gösteren 10 pul, Berlin'de açık artırma ile satıldı. Pullar 430 bin euroya el değiştirdi. 1993'te kolon kanserinden ölen ünlü aktrisin pulun üstündeki fotoğrafı 1961'de çekilmişti. Alman Posta İdaresi, üstünde bu fotoğrafın bulunduğu pullardan 2001'de 14 milyon adet basmıştı. Ancak Hepburn'un oğlu Sean Ferrer "Orijinal fotoğrafta annemin ağzında güneş gözlüğü vardı. Bunu çıkarıp yerine sigara koymuşlar" diyerek pulların kullanıma izin vermemişti. Bunun üzerine pullar imha edilmişti.
Ancak Sean Ferrer'in elinde, Alman Posta İdaresi'nin gönderdiği 10 pulluk tabaka kaldı. Açık artırmaya da işte bu pullar verildi.
10-NAPOLYON’UN KILICI
Napolyon'un, 1800 yılında İtalya'da meydana gelen Marengo Savaşı'nda üzerinde taşıdığı kılıcının, Paris'in güneyinde bir müzayede evinde düzenlenen açık artırmada 4.8 milyon euroya satıldığı bildirildi. Kılıcın, Napolyon'un kardeşi Jerome'un ailesinin soyundan gelen biri tarafından satın alındığı kaydedildi.
11-II.ELİZABETH’İN KÜLODU
İngiltere kraliçesi II.Elizabeth'e ait külot 11 bin 390 sterline alıcı buldu.
Kraliçe, külodu 1968 yılında Şili'ye yaptığı bir ziyaret sırasında özel uçakta unutmuştu. Bunun üzerine uçağın pilotu, Kraliçe'nin iç çamaşırını yakın arkadaşı Macaristan doğumlu sanat koleksiyoncusu Baron Joseph Bicske Dobronyi'ye vermişti. Baronun 2010'da hayatını kaybetmesinin ardından bu ipek külot ailesi tarafından eBay'de satışa çıkarılmıştı. Külodu alanın kimliği açıklanmadı.
Kraliçe Victoria'nın uzun külodu bir müzayede evinde 9 bin 375 sterline satılmıştı. Böylece Kraliçe Elizabeth'in külodu daha fazla paraya alıcı bulmuş oldu.
12-ADOLF HİTLER’İN DEFTERİ
Nazi lideri Adolf Hitler'in adres defteri çıktığı açık arttırmada tahmin edilenden daha yüksek bir fiyata satıldı. Defter, İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngiliz savaş suçları araştırmacısı John Hodgewho tarafından bulunmuştu. Önemli bilgilerin yer aldığı adres defteri, İngiltere'nin Wiltshire kontluğunda düzenlenen satışla 72 yıl sonra görücüye çıktı. Üst düzey 200 Nazi subayı hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı siyah küçük defter, 33 bin sterlinden alıcı buldu. Defterde, Nazi partisi üyelerinin isimleri, adresleri ve telefon numaraları da bulunuyor.
13-MADONNA’NIN BÜSTİYERİ
Pop müziğin kraliçesi Madonna'nın 1990'lı yıllarda sahnede giydiği Fransız modacı Jean Paul Gaultier tarafından tasarlanan büstiyeri İngiltere'nin başkenti Londra'da 32 bin 450 sterline açık artırmada satıldı. Ünlü müzayede evi Christie's, 15 bin sterlin açılış fiyatıyla satışa sunulan yeşil-beyaz renkli büstiyerin iki katı fiyata satılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Madonna büstiyeri, 1990'deki Blond Ambition (Sarışın Tutkusu) isimli turnesinde giymişti.
14- MARİE DE MEDİCİ’NİN ELMASI
Fransa Kralı 4. Henry'nin eşi Kraliçe Marie de Medici'nin 1610 yılındaki taç giyme töreninde kullandığı "Beau Sancy" elması, Sotheby's müzayede evindeki açık artırmada 9.7 milyon dolara  satıldı. Açık artırmada 34.98 karat elmasa 5 teklif verildiği öğrenildi. "Beau Sancy" elmasına daha önceleri Fransa, İngiltere, Hollanda ve Prusya kraliyet aileleri sahip olmuştu. "Beau Sancy" elması Hindistan'ın ünlü Golconda madenlerinden çıkarılmıştı. Aynı müzayede sırasında Napolyon'un kız kardeşi Caroline Bonaparte'nin eşi olan Joachim Murat'ın generallerinden birine ait olan inci ve elmaslarla süslü bir taç da 3.87 milyon dolara  alıcı buldu.
15-KATE MİDDLETON’IN KIYAFETİ
İngiltere Prensi William ile evlenen Kate Middleton'ın, 2002'de St. Andrews Üniversitesi'nde düzenlenen yardım amaçlı defilede giydiği şeffaf elbise, açık artırmada 65 bin sterline satıldı. Londra'da yapılan müzayedede satılan etek ucu mavi süslemeli siyah şeffaf elbiseyi alan kişinin ismi açıklanmadı. Elbisenin tasarımcısı Charlotte Todd "Üniversite bitirme derecesi için tasarladığım elbise annemin dolabında duruyordu" dedi. Aslında etek olarak tasarlanan kıyafeti Middleton, siyah iç çamaşırıyla mini elbise olarak giymişti. Elbisenin, ikilinin ilişkisinin başlamasında rol oynadığı yorumları yapılmıştı.
16-WALLİS SİMPSON’IN BİLEKLİĞİ
İngiltere Kralı 8. Edward'ın uğruna tahtı bıraktığı Amerikalı Wallis Simpson'a ait bileklik, 7 milyon dolara satıldı. Sotheby's müzayede salonunda yapılan artırmada, Cartier tasarımlı panter biçimli elmas bileklik satış fiyatıyla rekor kırdı.
17- TURHAN PAŞA’NIN ENFİYE KUTUSU
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Christie's Müzayede Evi, Osmanlı'nın önde gelen diplomatlarından Turhan Paşa'ya, Rusya'nın son çarı II. Nikola tarafından hediye edilen enfiye kutusunu satışa çıkardı. Müzayedeye telefonla katılan ve ismini açıklamayan bir koleksiyoncu enfiye kutusunu 937 bin 250 sterline satın aldı. Yetkililer, kutunun ilk fiyatı olan 2 bin 500 rublenin ne kadar büyük bir miktar olduğunu anlatmak için, "O dönemde St. Petersburg'un merkezinde 7 odalı bir dairenin fiyatı 2 bin ruble idi" açıklamasını yaptı.
18-MİCHAEL JORDAN’IN AYAKKABISI
ABD'li efsane basketbolcu Michael Jordan'ın 1997'de bir maç sırasında kendisine elma suyu getirdiği için hediye ettiği ayakkabı açık artırmayla 104 bin dolara satıldı. Grey Flannel açık artırma şirketinin internetten 5 bin dolar taban fiyatla satışa sunduğu ayakkabıya 15 kişi fiyat vererek talip oldu. 104 bin 765 dolarlık en yüksek teklifi veren son alıcı ayakkabının sahibi oldu.
19-JOHN KENNEDY’NİN DERİ CEKETİ
ABD'nin Dallas kentinde 22 Kasım 1963 günü düzenlenen bir suikastta hayatını kaybeden Başkan John Fitzgerald Kennedy'nin özel eşyaları açık artırmayla satıldı. Kennedy'nin Amerikan Hava Kuvvetleri amblemli ve başkanlık armalı deri ceketi ismi açıklanmayan bir hayranı tarafından 620 bin dolara satın alındı. Uzmanlar, açık artırmadan önce cekete 20 - 40 bin dolar arasında fiyat biçiyordu. Massachusetts'te bulunan John McInnis Auctioneers adlı müzayede şirketinin açıklamasına göre, yeni sahibini bulan özel eşyalar arasında Kennedy ailesinin fotoğraf koleksiyonundan 1930'lu yıllara ait parçalar, Başkan'ın yurtdışında yaptığı konuşma metinlerinin kopyaları, doğum günü kartları ve kendi imzasını taşıyan mektuplar da yer aldı.
20-LADY GAGA’NIN FİNCANI
Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın sadece bir kez kullandığı porselen çay fincanı takımı internette düzenlenen açık artırmada yaklaşık 60 bin avroya satıldı.
Fincan takımı 30 Nisan'da "Yahoo Auctions Japon" sitesinde açık artırmaya sunulmuştu. Açık artırmaya yaklaşık 1300 kişi teklif sundu.
Şarkıcı bu fincanı, Japonya'da geçen yıl meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden üç ay sonra, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında kullanmıştı. Elde edilen gelirin, ABD'de eğitim görmek isteyen genç Japon sanatçılara yardımda kullanılacağı belirtildi.
KAYNAKÇA:http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/730499-o-baston-ve-sapka-satildi
http://www.egedesonsoz.com/haber/9-bin-dolarlik-kurdan/69889
http://www.trendus.com/marilyn-monroenun-kupeleri-185-bin-dolar-5160
https://www.sabah.com.tr/dunya/2013/10/25/oswaldin-yuzugune-32-bin-dolar
https://optisyeninsesi.com/bir-damla-kana-29-bin-tl-verdi
http://www.pressreader.com/turkey/sabah/20130321/281724086995620
http://www.haberturk.com/ekonomi/alisveris/haber/760599-650-liralik-ekmek-turkiyede
https://www.dunya.com/gundem/presley039in-incil039ine-94-bin-dolar-haberi-184742
http://www.dw.com/tr/audrey-hapburn-puluna-rekor-fiyat/a-4274540
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/napolyonun-kilici-4-8-milyon-euroya-satildi-6683899
http://t24.com.tr/haber/ingiltere-kralicesinin-ic-camasiri-33-bin-liraya-satildi,204679
https://www.sabah.com.tr/dunya/2017/09/25/hitlerin-defteri-33-bin-sterline-satildi
http://gazeteport.com/haber/index.php?id=119489
http://www.posta.com.tr/saraylarin-elmasina-97-milyon--121445
https://www.sabah.com.tr/yasam/2011/03/19/middletonin_elbisesi_167_bin_tlye_satildi
http://www.gazeteturka.com/krala-taht-biraktiran-kadinin-bilekligi-90186h.htm
https://www.dirilispostasi.com/fikriyat/merak-etmeyin-demisler-turhan-pasaya-ama-5a7846f818e540307866e467
http://www.medyatrabzon.com/bir-ayakkabi-bu-kadar-pahali-olabilir-mi-86484h.htm
http://www.usasabah.com/KulturSanat/2013/02/18/kennedynin-deri-ceketine-rekor-fiyat
https://www.sondakikahaberleri.info.tr/haber/488399-cay-fincani-da-satildi
FOTOĞRAFLAR:https://variety.com/1977/film/news/charles-chaplin-dies-at-88-burial-in-switzerland-1201343786/
https://www.britannica.com/biography/Lee-Harvey-Oswald
https://www.cdm.me/zabava/muzika-film-tv/heroina-uklete-ljepote-53-godine-od-smrti-merilin-monro/
http://www.thehindu.com/society/reminiscences-of-mahatma-gandhi/article19783873.ece
http://www.harpersbazaar.com.tr/moda/2018/04/12/prenses-diananin-moda-hikayesi
https://www.kitantik.com/product/David-Copperfield_0z8kgltj8lx2qmr1eay
https://www.rollingstone.com/music/premieres/hear-elvis-presleys-rare-suspicious-minds-take-w518599
http://enfiyemeraki.blogspot.com/2017/01/enfiye-kulturu.html
https://www.forbes.com/profile/madonna/#531f57d427ac
https://tr.sputniknews.com/yasam/201502031013766582/
https://www.cnnturk.com/2009/yasam/diger/05/28/audrey.hepburn.pulu.para.etti/528436.0/index.html
https://www.turkcebilgi.com/napolyon_bonapart
http://www.yeniduzen.com/kralice-2-elizabeth-kamuoyu-onune-cikt-85177h.htm
https://www.snopes.com/fact-check/hitler-start-wwiii/
https://www.britannica.com/biography/Marie-de-Medicis
http://ofpof.com/magazin/prens-william-ve-esi-kate-diana-spencer-in-olumunden-20-yil-sonra-paris-i-ziyaret-edecek
https://www.britannica.com/biography/Wallis-Warfield-duchess-of-Windsor
http://www.nba.com/top-nba-finals-moments-michael-jordan-shrug-game-1-1992-finals
http://www.thesmokersclub.com/blog/jfk-smoked-weed-whitehouse-waxed-philosophical/
https://www.biography.com/people/lady-gaga-481598

Yorumlar