BİRBİRİNE BENZEYEN ÜNLÜLER

FARKLI RENKLERE SAHİP 5 ÇAY TÜRÜ

1-BEYAZ ÇAY
Beyaz çay, çay (camellia sinensis) bitkisinin tomurcuk ve genç yapraklarından elde edilen ve direkt güneş ışığıyla kurutularak yapılan bir çay türüdür.Yapılan çalışmalarda çaylar arasında protein açısından en zengin çayın beyaz çay olduğu ve bunun nedenini beyaz çayın hasat edilen kısmının tomurcuk kaynaklı olduğundan düşünülmektedir.Beyaz çay  trigliserit seviyesini düşürür,yağların parçalanmasını hızlandırır,vücut antioksidan seviyesini arttırır.Ayrıca kanser hücrelerini inhibe edici etkisi vardır.
2-YEŞİL ÇAY
Oldukça faydalı bir çay türüdür.Kolesterolü ve kan şekerini düşürür,stresi azaltır,kemik erimesini engeller,ağız kokusunu önler,gribe iyi gelir ve idrar söktürücüdür.Ayrıca cep telefonundan kaynaklanan radyasyona karşı hücreyi korur.
Kansas Üniversitesi'nden Dr. Lester Mitscher, 1997 yılında, yeşil çayda, dünyada bilinen en güçlü antioksidan maddelerden olan EGCG'nin (epigallocathechin gallate) C vitamininden 100 kat, E vitamininden 25 kat daha güçlü antioksidan etkileri olduğunu açıklamıştır.
3-KIRMIZI ÇAY
Güney Afrika’nın sadece Western Cape bölgesinde yetiştirilen ve “kırmızı çay” olarak da bilinen Rooibos yapraklarının özel baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilir.Rooibos, (roybos olarak okunur) yararlı etkisi ve eşsiz lezzeti nedeni ile tüm dünyada sevilerek içilen bir çaydır.
Damakta bıraktığı meyve ve vanilya aromaları ile zengin, yumuşak ve tatlı özelliktedir. Bu nedenle  şekersiz de kolaylıkla tüketilebilir.Hazımsızlık, mide yanması, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
4-SARI ÇAY
Nadir bulunduğu için fiyatı pahalı bir çay türüdür.Antiseptik ve antiflojistik özelliğe sahiptir.Sindirime yardımcıdır,öksürük ve balgamı ortadan kaldırmayı sağlar. Sarı çayın genelde yeşil çaya benzer bir üretim şekli vardır. Okside edilmiş çaylar arasında sayılabilir, ancak ne siyah ne de oolong çayı kadar okside edilmezler.
5-MAVİ ÇAY
Latince adı 'Lavandula Stoechas' olan karabaş otundan yapılan bir çay türüdür.Karabaş otu, lavantanın bir türüdür.Bu otun kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Osmanlı döneminde, koleraya karşı kullanılması için ferman çıkartılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda yaralardaki mikropları öldürmek amacıyla da bol miktarda kullanılmıştır.
Damar tıkanıklığına iyi gelir ve sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.Ayrıca sigarayı bırakmaya katkı sağladığı için birçok doktor tarafından tavsiye edilmektedir.

UYARI:BURADA YAZILANLAR TAMAMEN BİLGİ AMAÇLIDIR.BU ÇAYLARIN YARARLARI OLDUĞU KADAR BAZI ZARARLARI DA OLABİLİR.O NEDENLE KULLANMADAN ÖNCE MUTLAKA DOKTORA DANIŞINIZ.

KAYNAKÇA:http://www.yaklasansaat.com/haberdosya/2009_haberleri/ekim_2009/ekim26.asp
https://www.profsaracoglu.com/karabas.xhtm
http://www.milliyet.com.tr/kanser-dusmani-beyaz-cay-pembenar-detay-sagliklibeslenme-2314419/
http://biriz.biz/cay/saricay.htm
http://www.bitkicaylarininfaydalari.com/rooibos-cayi/
https://chado.com.tr/magaza/caylar/bitkisel-caylar/rooibos-chai-3/
https://www.cnnturk.com/ajanda/rooibos-cayi-faydalari-ve-yan-etkileri
http://biriz.biz/cay/yesilcayvesaglik.pdf
http://www.wiki-zero.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvWWVsbG93X3RlYQ
FOTOĞRAFLAR:https://hthayat.haberturk.com/saglik/beslenme/haber/1020575-beyaz-cayin-faydalari-nelerdir
https://www.menshealth.com.tr/yag-yakma-fenomeni-yesil-cay/
http://www.kadinsitesidir.com/diyet/zayiflatan-bitki-caylari.html
http://www.mavikadin.com/sari-kantaron-cayi-ibrahim-saracoglu-tarifi-sagliga-faydalari
https://alexduggleby.com/2014/07/10/the-mysterious-blue-tea/


Yorumlar