BİRBİRİNE BENZEYEN ÜNLÜLER

BİLİM İNSANLARININ BULDUĞU GENLER
1-APTALLIK GENİ
Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları testlerde, belirli bir genin etkisiz hale getirilmesi halinde bu hayvanların zekalarının ve hafızalarının güçlendiğini gözlemledi.
İnsanlarda da bulunan ve 10 yıl önce keşfedilen RGS14 geninin etkisiz hale getirildiği durumlarda farelerin, daha önce karşılaştıkları nesneleri hatırladıklarını ve labirentlerde normal farelere göre daha iyi yön bulabildiklerini gözlemleyen bilim adamları, bunun insanlarda da aynı sonucu verip vermeyeceğini ise henüz bilmiyor.
İtalyan Corriere della Sera gazetesinde çıkan habere göre, ABD'deki Emory Üniversitesinden bir grup bilim adamı, bilimsel ismi RGS14 olan gene, CNBC-e'de yayımlanan çizgi dizi The Simpsons'ta tembel ve aptal ama bir o kadar da sevimli aile babası Homer Simpson'ın adını verdi.
2-ŞİŞMANLIK GENİ
Oxford Üniversitesi ve Peninsula Tıp Fakültesi bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri araştırmada, şişmanlığa yol açan bir genin tespit edildiği açıklandı. Şişmanlığın genetik olduğunu kanıtlayan FTO isimli gene etki eden bir ilaç geliştirilmesi durumunda insanlar artık diyet yapmadan zayıflayabilecek.
Bilim adamları, genin etkisiyle obezite riskini yüzde 70 artırdığını belirtirken, bu kişilerin vücutlarında diğerlerine göre yüzde 15 oranında daha fazla yağ olduğuna işaret etti. Araştırmacılar, ayrıca gelecekte kişilerin bu geni taşıyıp taşımadıklarına dair testler yaptırmalarının mümkün olabileceğini, hatta çiftlerin şişmanlık geni taşımayan çocuk doğurmalarının da mümkün olabileceğini belirtti.
3-MUTLULUK GENİ
Essex Üniversitesi’nden Prof. Elaine Fox ve ekibi, yaptıkları araştırma kapsamında 100 gönüllüye bilgisayarda olumlu ve olumsuz etkileri olabilecek fotoğraflar gösterdi ve bu kişilerin DNA örneklerini aldı.
Habertürk'ün haberine göre, katılımcıların yanıtları DNA örnekleriyle karşılaştırıldığında “5-HTTLPR” geninin mutluluk hormonu olarak bilinen “serotonin” seviyesine etki ettiği ortaya çıktı. Prof. Fox ve arkadaşlarının çalışmasına göre genin bir kısa, bir de uzun versiyonu var.
Kısa versiyona sahip olanlar, gösterilen fotoğraflardaki “olumsuz” karelerden çok, “olumlu” olanlara odaklandı.
Bir başka deyişle 5-HTTLPR geninin kısa versiyonuna sahip olanların daha kolay mutlu olduğu saptandı.
4-ŞİDDET GENİ
Hollanda'da bilim insanları, çocuklarda video oyunlarına bağımlılığa neden olan bir "şiddet" geni keşfettiler. Araştırmacılar aynı genin, çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna da neden olabileceğini belirttiler.
Araştırmacılar, belirli bir geni paylaşan çocukların, Grand Theft Auto ve Call of Duty gibi oyunları oynamaya ve şiddet içeren dizileri izlemeye daha meyilli olduklarını bulduklarını söylediler.
Amsterdam Üniversitesi'nden Dr. Sanne Nikkelen, "Sonuçlar, çocukların şiddet içeren medya seçimlerinde genetik bir etkinin varlığını gösterdi. Bu sonuçlar, belirli geni taşıyan çocukların şiddet içeren televizyon programları ve video oyunlarına daha çok eğilim gösterebileceği anlamına geliyor" diye konuştu.
5-PARKİNSON GENİ
400 yıldır Orta Anadolu’da yaşayan bir aile üzerinde yapılan incelemelerde Parkinson hastalığı ve el titremesine neden olan gen bulundu. Gen sayesinde yeni tedavilerin öne açılacak.
Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlanan çalışmaya göre araştırma ekibi, aralarında akrabalık bulunan, el titremesi ve Parkinson hastalığı görülen bu büyük ailenin altı nesline ulaşarak tüm genom dizilemesi yaptı.
Yaklaşık 5 yıl süren, bu aile yanında 55 adet farklı büyük ailenin de karşılaştırmalı incelemesi sonucunda HTRA2 geninin her iki hastalığın da ortak nedeni olduğu belirlendi. Genin hem anne hem de babadan alınması durumunda el titremeleri 10-20’li yaşlarda başlayıp yaklaşık 30 yıl içinde Parkinson hastalığı ile sonuçlandığı tespit edildi. Bu buluş ile insanlarda en sık gözüken iki farklı hareket bozukluğunun ortak sebebi ilk kez tanımlanıyor. Bu buluştan sona yeni tedavilerin önünün açılması bekleniyor.
6-KANSER GENİ
Bilim adamları, bir gendeki mutasyonun daha meme kanseri  riskini artırabileceğini belirledi. 8 ülkeden 14 bilim adamının katıldığı araştırma, PALB2 gen mutasyonuna  sahip kişilerin meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. PALB2 geninde mutasyon bulunan 154 aileden 362 bireyin verilerini inceleyen bilim adamları katılımcılardan 311 kadın ile 51 erkeğin meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu saptadı.
Daha önce yapılan araştırmalar BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonun  meme kanserine yatkınlığı artırdığını ortaya koymuştu. Araştırmanın sonuçları “New Journal of Medicine” dergisinde  yayımlandı.
7-SADAKATSİZLİK GENİ
İsveçli bilim adamları, erkeklerde uyumsuzluğa, sadakatsizliğe, aile hayatında kötü evliliklere sebep olan geni bulduklarını açıkladı.
İsveçli bilim adamları ve Karaolinska Araştırma Merkezi Epidemoloji ve Bioistatistik Bölümü yetkilileri, “Bu gen kesinlikle erkeği agresif yapmıyor. Sadece erkeklerde uyumsuzluğa ve karşı cinslerle beraberlik isteğine neden olarak evliliklerin bitmesine sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, “Bu gen için 5 senedir çalışıyoruz. Gördük ki bu gene sahip olanların yüzlercesinin evlilikleri sona erdi. En şanslı insanlar bu gene sahip olmayanlar” açıklamasını yaptı.
8-UYKUSUZLUK GENİ
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve Rockefeller Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Young'ın önderliğinde yürütülen bilimsel araştırmada, halk arasında "gece kuşu" olarak bilinen uykuya dalamama rahatsızlığına yol açan gen keşfedildi.
Çalışmada, keşfedilen "CRY1 mutasyonu" geninin kişide var olup olmadığının tespiti için tanı testi de geliştirildi. Ayrıca uykuya dalamama rahatsızlığı olanlar için güneş ışıklarının ve doğru dalga boyunda ışığın tedavi edici özellikleri tespit edildi.
Prof. Dr. Özçelik, yaptığı açıklamada, bazı kişilerin geç saatlere kadar uyuyamadığı ve erken kalkmakta zorlandığının bilindiğini söyledi.
Konuya ilişkin Bilkent, Rockefeller ve Cornell Üniversiteleri, Türkiye Bilimler Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health-NIH), Calico Yaşam Bilimleri-LLC Şirketi ile Beyin ve Davranış Araştırma Vakfı'nca desteklenen bir araştırma yürüttüklerini bildiren Özçelik, araştırma sonuçlarına göre, geç vakitlere kadar uyuyamayanların biyolojik saatlerinin, genetik olarak yavaş çalışmaya programlandığını belirtti.
Bunun nedeninin "Kriptokrom 1-CRY1" olarak adlandırdıkları gende mutasyon olduğunu keşfettiklerini anlatan Özçelik, bu gen mutasyonunu taşıyanların biyolojik saatlerinde yaklaşık 2-2,5 saatlik gecikme yaşandığını dile getirdi.
Özçelik, "Araştırmamıza göre, mutasyon taşıyıcılarının bir günü, dünyanın bir günüyle kıyaslandığında biraz daha uzun olmakta ve bu nedenle tüm yaşamları uyku düzeni üzerinden bir kovalamacaya dönüşmektedir." ifadesini kullandı.
9-MİGREN GENİ
Migrene yol açan gen bulundu. Buluşun, şiddetli migren ağrılarının yanı sıra diğer baş ağrılarının da tedavisinde önemli gelişme olduğu bildirildi.
Milano'daki San Rafaele Enstitüsü'nden genetik uzmanı Giorgio Casari ve nevroloji uzmanı Roberta Marconi, 6 kuşak migren hastası olan bir ailenin genetik yapısını 4 yıl boyunca inceledikten sonra, aile üyelerinden hepsinde ortak bir gen bulunduğunu saptadılar.
Bilim adamları, 1. kromozomda yer alan ATP1A2 geninin, hücreden potasyum ve sodyum geçişini sağlayan pompalama mekanizmasını işlemez hale getirdiğini belirlediler.Casari, ''Kromozom o kadar iyi incelendi ki, bu hastalığın tedavisini bulmak o kadar güç olmayacak ve uzun zaman almayacak'' dedi.
10-BOY GENİ
İnsan boyu konusunda yapılan en kapsamlı araştırma, genetik yapımızdaki kimi değişikliklerin, bazı insanların niye daha uzun boylu olduklarını açıklayabileceğini ortaya çıkardı.
BBC Türkçe’nin haberine göre;300 kurumdan bilim insanlarının Avrupa çapında 250 binden fazla insan üzerinde yaptıkları araştırmada, insan boyundaki ek santimetrelerle ilişkili 400 genom bölgesi belirlendi.
Bilim insanları bu bulgunun, anne babaları, çocuklarının büyüme hızı konusunda rahatlatabilecek kolay bir testin yolunu açabileceğini düşünüyor.
Araştırma sonuçlarının, hücre büyümesinin kontrolden çıktığı kanser hastalığı konusunda da aydınlatıcı olabileceği kaydedildi.
11-KEKEMELİK GENİ
Tıp dergisi New England Journal of Medicine’da yayımlanan araştırmada, bazı kişilerde konuşma sorunlarına neden olduğu görülen üç gende mutasyon tespit edildiği kaydedildi.
Bazı ailelerde kekeleme vakalarının görülmesiyle daha önce de bazı araştırmalarda gen bağlantısı gündeme getirilirken, ilk kez araştırmacılar sorunun nedeni olarak belirli genleri işaret etti.
Çalışmanın sahiplerinden, kalıtım bilimci Dennis Drana, elde ettikleri sonuçların, kekemeliğin biyolojik bir sorun olduğundan şüphe duyanları ikna etmeye yardım etmesini ümit ettiğini kaydetti. Araştırmada ayrıca, bir gün kekemeliğe yönelik enzim tedavisi uygulanabileceğine işaret edildi.
Nedeninin bilinmemesiyle birlikte stres, olumsuz ana baba tutumu, tedirginlik gibi unsurlara bağlanan kekemelikle ilgili ortaya konan gen bağlantısının, insanlara yüklenen suçlamaları da kaldırmasını bekleyen Drayna ve diğer uzmanlar, sıkıntı, tedirginlik ve stresin kekemeliği artırabileceğini ancak kekemeliğin nedeni olamayacağını belirtti.
12-ERGENLİK GENİ
Amerika’da yapılan bir araştırmada ergenliği tetikleyen gen bulundu. Yeni araştırmaya göre, ‘kisspeptin’ proteinini ortaya çıkaran gen, ergenlik dönemi başlangıcında beynin hipotalamus bölümünde aniden ortaya çıkıyor. Ergenlik genine gene, ortaya çıkardığı proteinin isminden esinlenerek ‘kiss-1’ ismi verildi.
Kiss-1 geni, bir başka önemli gen olan GPR54’ü uyarıp, ergenlik çağını başlatan hormonların yapımını başlatıyor. Uzmanlar, doğum sırasında da varolan ve 4-5 ay içinde yok olup, 11-12 yıl sonra ergenlik döneminde tekrar ortaya çıkan üreme hormonlarının gizemini, Kiss-1 keşfedilene kadar çözememişlerdi. Pittsburgh Üniversitesi profesörü olan ve araştırmayı yöneten Tony Plant, ergenliğin kritik bir gelişim dönemi olduğunu ve evrimin nörobiyolojik mekanizmasının, değerlendirildiği takdirde erken ergenlik ve gecikmiş ergenlik gibi sorunların çözülmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
13-BEKARLIK GENİ
Arkadaşlarınızın çoğu ‘çift’ken siz hep yalnızsanız ve bundan rahatsızlıklık duyuyorsanız, genlerinizi suçlayabilirsiniz. Zira Çin’de yapılan bir araştırmada, ‘bekarlık geni‘ bulundu. Bu genin, bekar kalma ihtimalini yüzde 20 oranında artırdığı belirtildi
Araştırma Pekin Üniversitesi’nde, 600 öğrencinin saç tellerinin incelenmesiyle yapıldı. Testlerde incelenen 5-HTA1 adlı genin ‘G‘ ve ‘C‘ denilen iki türünün bulunduğu, ‘G‘ türüne sahip olanların da bekar kalmasının daha yüksek ihtimal olduğu belirlendi.
14-KELLİK GENİ
Bilim adamları, saçların dökülmesine neden olan yeni bir gen belirledi.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'nin Columbia Üniversitesinden bir ekip, ender rastlanan bir saç dökülmesi türü olan kalıtsal hipotrişoz simpleks hastalığının APCDD1 adı verilen genin mutasyonundan kaynaklandığını tespit etti.
Saç folikülünün giderek küçülmesine yol açan bu rahatsızlık, erkek kelliğinde, saçların giderek tüy gibi incelmesine yol açan bir süreç olarak dikkat çekiyor.
Pakistanlı ve İtalyan ailelerdeki genetik verilerin analiziyle yapılan çalışmada belirlenen APCDD1 geninde, önceki araştırmalarda başka türdeki saç dökülmeleriyle ilgisi bulunduğu tespit edilen 18. kromozom bölgesinde bir mutasyon keşfedildi.
Araştırmacılar, APCDD1 geninin, daha önce fareler üzerinde yapılan deneylerde görüldüğü gibi kılların uzamasında rolü bulunan hücresel sinyalizasyonu engellediğini söyledi.
15-TEMBELLİK GENİ
ABD'de Missouri Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, bazı genetik özelliklerin hareket etme motivasyonunu etkileyebileceğini gösterdi.
Michael Roberts ve ekibi, 6 gün boyunca, farelerin kafes içindeki tekerleği çevirme isteğini inceledi ve hayvanları motivasyonlarına göre ayırdı. En iyi ''koşucu'' 26 fare aralarında, en tembel 26'sı da tembellerle çiftleştirildi. En iyi ''koşuculardan'' doğan farelerin tembellerden 10 kat fazla koşmaya hevesli olduğu görüldü. Daha sonra bilim adamları, koşmayı seven ve miskin farelerin kas hücreleri, vücut yapısı ve genlerini inceledi. Vücut yapısı ve kas hücrelerinde çok az fark bulan bilim adamları, ayırt edici özelliğin genlerden kaynaklandığını belirtti.
Araştırmacılar, 36 genin fiziksel motivasyona yatkınlıkta rol oynadığını belirledi.
''American Journal of Physiology'' dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, sonuçların insanlarda obezitenin nedenlerini anlamaya ışık tuttuğunu vurguladı.
16-ŞİZOFREN GENİ
Bilim adamları, şizofrenlerin beyinlerinde farklı çalışan onlarca gen buldular.
Imperial College London'dan bilim adamları, 23 sağlıklı kişiyle şizofren 28 kişinin beyin dokularını analiz etti. Bu örnekleri, ABD'deki aynı sayıdaki bir gruptan alınan örneklerle karşılaştırdı.
Şizofrenlerden alınan örneklerde farklı çalışan 49 gen tespit edildi. Bu genlerin çoğunun, hücrelerin birbirleriyle iletişim biçimini kontrol ettiklerinden yola çıkılarak, hücreler arasındaki hatalı iletişimin, hastalığa yol açabileceği sonucuna varıldı.
Araştırma başkanı Jackie de Belleroche, şizofrenlerin beyinlerinde neyin yanlış gittiğini anlamaya çok yaklaştıklarını belirtti.
17-KORKU GENİ
Amerikalı bilim adamları, korkuya neden olan geni buldular. New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi uzmanlarının yaptıkları araştırmada, ‘Stahmin’ veya ‘Oncoprotein 18’ adı verilen genin, beynin korku ve endişe tepkisi veren ‘Amigdala’ bölümündeki protein salgısını kontrol ettiği ortaya çıkarıldı.
Araştırmada görevli bilim adamlarından Gleb Shumyatsky, konuyla ilgili şunları söyledi: ‘Bulgu, travma sonrası meydana gelen strese dayalı rahatsızlıkların, kişisel davranış bozukluklarının ve diğer psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için çok önemli bir adım oluşturuyor. Araştırma sırasında, doğuştan gelen ve sonradan öğrenilen korku duygusunun nasıl geliştiği hakkında önemli ipuçları elde edildi.’
Doğuştan gelen korkuya örnek olarak da, farelerin açık alanlarda, yırtıcıların dikkatini çekmemek için fazla hareketli olmaktan kaçınmaları örnek verildi. Ancak beyinlerinde Stahmin proteini az ya da hiç olmayan farelerin, açık alanlarda korkusuzca dolaştıkları araştırma sonucunda anlaşıldı.
18-ALTINCI HİS GENİ
ABD’de bilim insanlarına göre, 5 duyunun ötesindeki her türlü algıyı belirtmek için kullanılan 6. his, aslında bir genin kontrolünde.
Altıncı his geni bulundu. Parapsikologların 5 duyunun ötesindeki her türlü algıyı belirtmek üzere kullandıkları altıncı hissin, bilim dünyasının bir süredir bildiği "pıezo2" isimli gene bağlı olduğu ortaya çıktı.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde gerçekleştirilen deneyde bu geni mutasyona uğramış 2 katılımcıyı inceleyen bilim insanları, bu kişilerin mekansal farkındalıklarının düşük olduğunu keşfetti.
Gözleri bağlanan iki katılımcı, çeşitli nesnelerin bulunduğu bir ortamda yürümekte güçlük çekti, bu nesnelerin yerini belirleyemedi.
Dahası çekilen beyin tomografisi, deneklerden birinin eline sürtülen metal nesneyi hiç hissetmediğini ortaya koydu.
KAYNAKÇA:https://www.ntv.com.tr/turkiye/homer-simpson-geni-bulundu,Dy_EkgtP9kOoHcjRzJgdFA
http://www.gazetevatan.com/sismanlik-geni-bulundu--116074-astroloji/
https://www.ntv.com.tr/turkiye/mutluluk-geni-bulundu,z2iTcZSkOU-YfIuye7x9ZQ
http://www.diken.com.tr/cocuklari-oyun-bagimlisi-yapan-siddet-geni-kesfedildi/
http://www.milliyet.com.tr/parkinson-geni-orta-anadolu-da-gundem-1975009/
http://www.gazetevatan.com/meme-kanseri-geni-bulundu--667277-saglik/
http://www.iha.com.tr/haber-isvecli-bilim-adamlari-erkegi-sadakatsiz-yapan-geni-buldu-622620/
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/uykusuzluk-geni-kesfedildi,Gj_AZ_-8h0SOCW2Rafv2gQ
https://www.sozcu.com.tr/2014/saglik/uzunlugunu-gen-belirliyor-617663/
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/migren-geni-bulundu-123340
http://www.posta.com.tr/kekemelik-geni-bulundu-18952
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/ergenlik-geni-bulundu-293392
https://www.ntv.com.tr/saglik/altinci-his-geni-bulundu,-jKWBy2UYE2CDED0a1bcSw
http://www.diken.com.tr/bekarlik-geni-bulundu-sorun-dnanizda-olabilir/
https://www.habervaktim.com/haber/60868/sizofren-geni-bulundu.html
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/korku-geni-bulundu-3539634
https://www.ntv.com.tr/saglik/kellik-geni-bulundu,G6bFqLGdREqZf-vvCP4ujg
https://www.sabah.com.tr/saglik/2013/04/09/tembelligin-suclusu-bulundu
FOTOĞRAFLAR:https://www.youtube.com/watch?v=dUOmFrMs5ds
http://www.iha.com.tr/haber-sebepsiz-yere-asiri-mutluluk-bipolar-bozukluktur-529733/
https://www.guncelpsikoloji.net/sosyal-psikoloji/siddet-ve-siddet-turleri-h6596.html
https://owlcation.com/stem/Parkinsons-Disease-Biology-and-the-Hope-of-Stem-Cell-Treatment
https://listelist.com/yuzyilin-kabusu-kanser/
https://www.medikalakademi.com.tr/bebek-ve-cocuklarda-uyku-problemleriyle-basa-cikma-yollari-pratik-oneriler/
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/569849.aspx
http://www.milliyet.com.tr/kekemelige-dair-yanlis-inanislar-pembenar-detay-cocuk-1493177/
https://www.voedingonline.nl/page/Nieuws/Bericht/281/Vitamine-D-in-de-pubertijd
https://www.uludagsozluk.com/k/bekarl%C4%B1k-vs-evlilik/
https://www.cnnturk.com/saglik/kel-olmanin-faydalari1
https://www.tzv.org.tr/#/haber/664
http://www.turkiyehavadis.com/altinci-his-bulundu/17852/
https://korkubilimi.com/genel/bir-solukta-izleyeceginiz-2016-yilinin-en-iyi-10-kisa-metrajli-korku-filmi.html
https://psikoloji.gen.tr/psikopatoloji/sizofren-hasta-aileleri-ve-yasadiklari-sorunlar/
http://www.thetallestman.com/whoisthetallest/viewtopic.php%3Ff%3D4%26t%3D405
https://sylg1.wordpress.com/2016/10/04/true-detective-stories-24/

Yorumlar