BİRBİRİNE BENZEYEN ÜNLÜLER

JAPONLARIN BİLİMDE NE KADAR İLERİ OLDUĞUNU KANITLAYAN BULUŞLARI
1-KATLANABİLİR OTOMOBİL
Japon bilim adamları şehirler büyüdükçe artan park sorununa karşı katlanabilen otomobil geliştirdi.Araç saniyeler içinde katlanıp küçülüyor, dört tekerleği de döndüğü için kolayca park edilebiliyor.
2-ERİMEYEN DONDURMA
Japon uzmanların geliştirdiği sıcak havada erimeyen dondurma test edildi. Ağustos sıcaklarında bile erimeyen dondurmanın testine yoğun ilgi gösterildi. Japon uzmanlar, yağ ve suyun birbirinden ayrışmasını engelleyen bir sıvı olan polifenolün süt kremasını sertleştirdiğini fark etti. Kanazawa Üniversitesi'nden bir profesör ise buradan yola çıkarak söz konusu dondurmayı geliştirdi. Erimeyen dondurmanın bir topu, yaklaşık 4.5 dolardan satılıyor.
3-YAPAY KAS
Japon bilim insanları, “geleceğin teknolojisi” olarak betimlenen insan görünümlü robotlarda kullanılmak üzere önemli bir yapı taşının üretimini gerçekleştirdiler.
Tokyo Teknoloji Endüstrisi Suzumori Endo Robotik Laboratuvarı bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, yapay zekaya sahip robotlara yönelik olarak yapay kas elde edildi.
4-ŞEFFAF JAPON BALIĞI
Japon bilim adamları, bilimsel deneylerde kesilip biçilmesini engellemek amacıyla saydam Japon balığı üretti.
Japonya'nın Mie Üniversitesi'nden Biyoloji Profesörü Yutaka Tamara, balığın kalbinin, beyninin ve diğer organlarının dışarıdan görülebildiğini, pulları ve derisinin renksiz olduğunu belirtti.  
Aynı amaçla 2007'de iç organları dışarıdan görülebilen saydam kurbağa "üreten" Hiroşima Üniversitesi'den Profesör Masayuki Sumida ve ekibi ise bu kurbağaları toplu olarak üretim sürecine başladıklarını söyledi.
5-KENDİNİ TAMİR EDEN CAM
Science Dergisi’nde yayınlanan habere göre Tokyo Üniversitesi‘nden bir grup bilim insanı tarafından geliştirilen cam kendi kendini tamir edebiliyor.
Kendi kendisini kolayca tamir edebilen cam, polieter-tioüre olarak adlandırılan çok hafif bir polimerden üretildi. Polieter-tioüre, elle bastırıldığında herhangi başka bir sıcaklığa ihtiyaç duymadan çatlakları hemen onarıyor.
6-YUMURTA AKINDAN ELDE EDİLEN TEMİZ ENERJİ
Osaka Şehir Üniversitesi‘nde profesör olarak çalışan Yusuke Yamada isimli Japon bilim adamı, temiz ve güçlü bir enerji kaynağı olan hidrojen üretiminde yumurta akından alınan proteini kullanmayı başardı. Yamada’nın AFP ajansına verdiği demeçte bu yeni metodun, sudan elde edilen hidrojen üretimi kapasitesini artırma noktasındaki hedefe ulaştırmaya bir adım daha yaklaştırdığı ifade edildi. Yamada “Bu, gelecekte hidrojenin temiz enerji kaynaklarıyla elde edilmesine de zemin hazırlayacak” değerlendirmesinde bulundu.
7-DÜŞÜNCE OKUYAN CİHAZ
Japonya’daki Toyohashi Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları, uzun süredir üzerinde çalıştıkları düşünceleri kelime haline getirebilen ve beyin kayıtlarındaki bilgileri ortaya çıkaran cihaz geliştirdi.
Dailymail’in haberine göre, beyin dalgalarının elektroensefalografi (EEG) adı verilen yöntemle cihaza gönderdiği sinyaller sayesinde insanların zihinlerini okuyan cihaz, öncelikle konuşma yetisi kaybetmiş hastalara yardımcı olmak için üretildi. Geliştirilen yeni teknolojiyle, kafatasının dış bölümüne yerleştirilen vericiler sayesinde düşünülen şeyi otomatik olarak kaydeden ‘telepatik daktilo’ sistemiyle ortaya çıkacak.
8-KÖK HÜCREDEN BÖBREK DOKUSU
Japon bilim adamları kök hücreden böbrek dokusu üreterek,böbrek hastalıklarının tedavisinde çok önemli bir adım attı.
Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar,  araştırmalarının ilk aşaması olarak kök hücrelerden böbrek dokusu elde etti. Araştırmanın ikinci aşamasında ise bu dokuları hasta böbreklerin tedavisinde kullanmayı amaçlıyorlar. Laboratuvarda üretilen doku sayesinde hasarlı böbreğin kendi kendini onarması planlanıyor.
9-BİYOLOJİK SAATİ DEĞİŞTİREN MOLEKÜL
Japon bilim adamları,vücudun 24 saatlik döngüsünü değiştirerek uzun uçuşların ardından ortaya çıkan rahatsızlıkları (jet lag) ve vardiyalı çalışmanın negatif etkilerini azaltacak bir molekül üretti.
Nagoya Üniversitesi Biyomoleküler Değişim Enstitüsü araştırmacıları, ürettikleri moleküllerin "saat proteini" olarak da bilinen CRY enzimini etkileyerek uyku-uyanıklık döngüsünü yeniden ayarladığını ileri sürdü.
İnsan vücudunun biyolojik saatinin CLOCK, BMAL1, PER ve CRY adlı 4 ana düzenleyici protein tarafından belirlendiğine işaret eden araştırmacılar, PER ve CRY proteinlerinin sırasıyla CLOCK ve BMAL1'i bloke ederek günlük çevrimi tamamladığını belirtti.
10-FARE SIRTINDA İNSAN KULAĞI
Laboratuvarda insan kulağı üretmek için çalışmalar yürüten Tokyo ve Kyoto Üniversitesi çalışanları umut vaadeden çalışmanın sonuçlarını paylaştı.Kaburgadan alınan kıkırdaktan üretilen kulak 2 ayda 5 cm uzunluğa ulaştı.Ekip tarafından yapılan açıklamaya göre 5 yıl içinde kullanılabilecek olan bu yöntem pek çok hastanın hayatını değiştirmeye aday.
11-KÜP ŞEKLİNDE KARPUZ
Birçok ülkeden yoğun talep gören tuhaf şekillere sahip karpuzların bu hale gelmesinin sebebi genetik müdahale sonucu oluşmuş değil. Tarlada büyüme aşamasındaki karpuz önce bir kutunun içine yerleştiriliyor.Meyve büyüdükçe yavaş yavaş içinde bulunduğu kutunun şeklini alıyor. Meyve ve sebze ürünlerini önemli ölçüde ithal eden Japonya’da özellikle meyve fiyatları yüksek düzeyde seyrediyor.
Japonya ileri teknoloji ve akıllı pazarlama yöntemlerini kullanarak az miktardaki meyve üretimini, yüksek kâr getiren bir sektöre çeviriyor. Japonya'nın uluslararası piyasalara yaptığı meyve satışlarından yılda 2 milyar dolar gelir sağladığı belirtiliyor.
12-KEDİDEN KORKMAYAN FARE
Amerikalı bilim adamlarının 6 saat koşup yorulmayan fareler geliştirmesi üzerine, Japonlar da kedilerden korkmayan fareler üretti.
Farelerdeki korku hissinin koku sinirleriyle bağlantılı olduğunu tespit eden Japon bilim adamları, beyindeki koklama bölmelerini kapatarak kedilerden korkmayan fareler üretmeyi başardı. Araştırmacılar bir fareyle yaptıkları deneyde, koklama duygusuyla ilgili beyin reseptörleri tespit ettikten sonra ameliyatla sinirleri etkisiz hale getirdi.
13-OKSİJEN DÜZEYİNİ ÖLÇEN CİHAZ
Japon bilim adamları, deriye yapıştırılarak vücuttaki oksijen düzeyini ölçebilen çok ince bir cihaz geliştirdi.
Tokyo Üniversitesinden araştırmacılar, gönüllüler üzerinde denenen ve başarılı olan cihazın, özellikle ameliyatlar sırasında ve sonrasında bazı organlardaki oksijen düzeyini ölçmek için kullanılacağını söyledi.
14-SAÇ ÇIKAN DERİ DOKUSU
Tokyo Bilim Üniversitesi'nde görevli Ryoji Takagi'nin önderliğindeki bir grup biyomedikal uzmanı, yeni bir deri dokusu geliştirdi. Bu doku saç kökü hücresinin yanı sıra yağ ve ter bezlerini de içeriyor. Bu doku bir fare üzerinde denendi ve başarılı sonuçlar alındı. Deney sırasında, yapay deri dokusu oluşturmak için bir farenin diş etinden hücre alındı. Sonrasında bağışıklık sistemi eksiklikleriyle fareye tekrar enjekte edildi. Bu işlem, engelsiz bir şekilde yeni derinin gelişmesine imkan sağlıyor.
15-YÜRÜME ENGELLİLER İÇİN ROBOT
Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir araştırma enstitüsünde yürüyemeyen hastalar için Robear isimli robot üretildi.
Baş kısmı kutup ayısı yavrusu görünümünde olduğu için Robear olarak isimlendirilen robot sağlık kuruluşlarının dikkatini çekiyor
Tanıtım gününde bir kadını kucaklayıp yatağa koyan robot, yüzündeki tebessümle hastalara moral veriyor. Robot tam şarj ile 5 güne kadar kullanım imkanı veriyor.
KAYNAKÇA:https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/bilim-teknoloji/japon-bilim-adamlarindan-katlanabilen-otomobil/344867
http://www.korhaber.com/haber/Japonlar-erimeyen-dondurma-yapti/240680
https://shiftdelete.net/bilim-insanlari-yapay-kas-yaptilar-73330
http://www.posta.com.tr/japonlar-saydam-balik-uretti--13373
https://potkal.net/kendini-tamir-eden-cam-uretildi/
https://www.turkmmo.com/japon-bilim-adami-yumurta-akindan-temiz-enerji-uretti-h78058.html
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/japon-bilim-insanlarindan-dusunce-okuyan-cihaz-40437371
http://www.gazetebilkent.com/2013/01/30/kok-hucreden-bobrek-dokusu/
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/japon-bilim-adamlari-biyolojik-saati-degistiren-molekul-uretti/581111
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/farenin-sirtindainsan-kulagi-uretildi,3oe9DiqgukSEeh-5Sbvpgw
http://www.anadolutelgraf.com/haber/Japonya-da-kup-karpuz-uretildi/116556
https://www.haberler.com/japonlar-kediden-korkmayan-fare-uretti-haberi/
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/japon-bilim-adamlarindan-elektronik-deri-cihazi-40089493
http://www.kibrisnethaber.com/haber/2708/artik-kellige-son.html
https://www.ajanshaber.com/japonyada-yurume-engelli-hastalar-icin-robot-uretildi-haberi/169745
FOTOĞRAFLAR:GOOGLE İMAGES

Yorumlar